Data aktualizacji: 10 lipca 2024
Data utworzenia: 30 sierpnia 2023
Przeczytasz w 5 min
Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, w istotny sposób oddziałuje na nasz organizm, jego odporność i mechanizmy regeneracyjne. Odpowiednia dieta to warunek zdrowia i dobrego samopoczucia, a także czynnik wpływający na płodność.
Jeśli staracie się o dziecko, warto zastanowić się, czy menu na waszym stole będzie sprzyjać poczęciu i prawidłowemu rozwojowi ciąży. Również pary, które przygotowują się do in vitro, powinny zwrócić szczególną uwagę na dietę – właściwy sposób odżywiania może zwiększać szanse na końcowy sukces.
Sposób odżywiania znacząco wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu – w tym na jakość produkowanych komórek jajowych i plemników. To właśnie z tego powodu powinniście przyłożyć szczególną uwagę do spożywanych produktów.
W diecie sprzyjającej płodności, istotna jest równowaga – w zakresie składników odżywczych, a także ilości zróżnicowania pożywienia. Od teraz Waszymi najlepszymi przyjaciółmi powinny być warzywa, nasiona roślin strączkowych, ryby morskie, produkty pełnoziarniste oraz pełnotłusty nabiał.
Przyjacielem męskiej płodności jest kwas Omega 3. Panom, chcącym poprawić parametry nasienia, zaleca się wzbogacenie diety o dania z ryb morskich, oleje roślinne czy orzechy. Dodatkowo warto też zapewnić odpowiednią podaż witaminy A, cynku i selenu. Witamina A wpływa korzystnie na jakość błony śluzowej narządów rozrodczych i produkcję plemników, cynk zaś poprawia jakość spermy.
Ich bogatym źródłem są marchew, brokuł, szpinak, dynia, kapusta, słodkie ziemniaki, a także produkty pełnoziarniste, ostrygi oraz nasiona roślin strączkowych.
Dodatkowo Panowie powinni kategorycznie zrezygnować ze wszelkich używek typu papierosy czy alkohol.
Składniki odżywcze najbardziej potrzebne kobiecie to witamina C i E, które pomagają budować endometrium. Ich cennym źródłem są oleje roślinne, zwłaszcza słonecznikowy, margaryny wzbogacane, zarodki pszenicy, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste (np. szpinak, sałata), natka pietruszki.
Istotne jest również spożywanie odpowiedniej ilości żelaza. Pierwiastek ten ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jajników, rozwoju komórek jajowych i zarodka. Żelazo znajdziesz w niektórych produktach zwierzęcych, jak wątroba, serce, a także w owocach i warzywach – burakach, korzeniu pietruszki, suszonych morelach i orzechach.
Witamina B6 zwiększa szansę na zapłodnienie u pań, odgrywając istotną rolę w powstawaniu hemoglobiny oraz w tworzeniu przeciwciał. Produkty w nią bogate to brunatny ryż, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe oraz niektóre owoce (np. banany).
Chociaż oczywiście przyjmowanie wszystkich suplementów diety należy skonsultować z lekarzem, ponieważ indywidualne potrzeby mogą się różnić w zależności od sytuacji zdrowotnej i historii pacjentki… tak jednak dawka 0,4 mg kwasu foliowego dziennie to niemalże standardowe zalecenie dla każdej kobiety chcącej spełnić marzenia o rodzicielstwie.
Wszystkim parom starającym się o dziecko zaleca się regularne spożywanie 4 lub optymalnie 5 posiłków dziennie. Taki sposób odżywiania pozwala dostarczyć organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne, a także właściwą ilość antyoksydantów. Będzie też wspomagać przemianę materii.
Bezwzględnie odstawić powinniście wszelką wysoko przetworzoną żywność. Konserwantom i sztucznym barwnikom mówimy stanowcze NIE 🙂 w odstawkę niech idą zupki chińskie i szybkie dania typu instant. Dodatkowo ograniczcie (najlepiej nie tylko w okresie starań o potomstwo!) spożywanie margaryny, potraw smażonych i panierowanych, chipsów, słodyczy, słodkich i gazowanych napojów oraz czerwonego mięsa.
Pary starające się o dziecko borykają się z wieloma trudnościami i ogromnym stresem. Z tego powodu warto rozważyć skorzystanie z pomocy dietetyka, który pomoże parze stworzyć odpowiedni plan żywieniowy, uwzględniający indywidualne potrzeby i sytuację zdrowotną. Zapisz się na konsultację u dietetyka w Klinice INVICTA, jeśli tylko uważasz, że możecie potrzebować dodatkowej pomocy w kwestii codziennej diety.
Wpływ diety na płodność potwierdzają badania naukowe. Naukowcy z Harvard School of Public Health przez kilka lat analizowali grupę 18 tyś. kobiet, które w ciągu tego okresu starały się o dziecko. Sposób odżywiania pań, które miały trudności z zajściem w ciążę porównywany był z jadłospisem kobiet, które bez problemu zostały matkami. Wyniki badań pozwoliły na opracowanie istotnych wniosków i określenie optymalnej diety płodności (w USA ukazała się nawet szczegółowo opisująca ją książka – „Fertility Diet”).
Zatem – pora na porządki w lodówce 🙂 Smacznego!