Data utworzenia: 11 marca 2022
Przeczytasz w 5 min
Nie od dziś wiadomo, że to co jemy ma istotny oddziałuje na nasz organizm, jego odporność i mechanizmy regeneracyjne. Odpowiednia dieta to warunek zdrowia i dobrego samopoczucia, ale także czynnik wpływający na płodność. Jeśli staracie się o dziecko, warto zastanowić się, czy menu na waszym stole sprzyjać będzie poczęciu i prawidłowemu rozwojowi ciąży. Także niepłodne pary, które przygotowują się do in vitro, powinny zwrócić szczególną uwagę na dietę – właściwy sposób odżywania może zwiększać szanse na leczenie zakończone sukcesem.
W okresie starań o dziecko wasze organizmy z pewnością potrzebować będą podwójnej dawki energii i sił –zarówno wysiłek fizyczny, jak i psychiczny jest wtedy większy. To, co jecie pośrednio wpływa też na gospodarkę hormonalną, a także jakość produkowanych komórek jajowych i plemników, tym bardziej więc postarajcie się zadbać, by były to wartościowe produkty.
Jak we wszystkim, w diecie sprzyjającej płodności, istotna jest równowaga – w zakresie składników odżywczych, ilości pożywienia i jego zróżnicowania. Na waszym stole prym wieść powinny warzywa, nasiona roślin strączkowych, ryby morskie, produkty pełnoziarniste oraz pełnotłusty nabiał.
Przyjacielem męskiej płodności jest kwas Omega 3. Panom, chcącym poprawić parametry nasienia, zaleca się wzbogacenie diety o dania z ryb morskich, oleje roślinne czy orzechy. Dodatkowo warto też zapewnić odpowiednią podaż witaminy A, cynku i selenu. Ich bogatym źródłem są marchew, brokuł, szpinak, dynia, kapusta, słodkie ziemniaki, a także produkty pełnoziarniste, ostrygi oraz nasiona roślin strączkowych. Witamina A wpływa korzystnie na jakość błony śluzowej narządów rozrodczych i produkcję plemników, cynk zaś poprawia jakość spermy.
Składniki odżywcze najbardziej potrzebne kobiecie to witamina C i E, które pomagają budować endometrium, a także kwas foliowy regulujący cykl menstruacyjny. Ich cennym źródłem są oleje roślinne, zwłaszcza słonecznikowy, margaryny wzbogacane, zarodki pszenicy, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste (np. szpinak, sałata), natka pietruszki.
Istotne jest również spożywanie odpowiedniej ilości żelaza. Pierwiastek ten ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jajników, rozwoju komórek jajowych i zarodka. Żelazo znajdziesz w niektórych produktach zwierzęcych, jak wątroba, serce, a także w owocach i warzywach – burakach, korzeniu pietruszki, suszonych morelach i orzechach.
Witamina B6 zwiększa szansę na zapłodnienie u pań, odgrywając istotną rolę w powstawaniu hemoglobiny oraz w tworzeniu przeciwciał. Produkty w nią bogate to brunatny ryż, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe oraz niektóre owoce (np. banany).
Oczywistym jest, że oboje musicie zrezygnować z wszelkich używek typu papierosy czy alkohol.
Ważne jest też nie tylko CO, ale także JAK będziecie jeść. Zaleca się regularne spożywanie 4 lub optymalnie 5 posiłków dziennie. Taki sposób odżywiania pozwala dostarczyć organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne, a także właściwą ilość antyoksydantów. Będzie też wspomagać przemianę materii.
Bezwzględnie odstawić powinniście wszelką wysoko przetworzoną żywność. Konserwantom i sztucznym barwnikom mówimy stanowcze NIE 🙂 w odstawkę niech idą zupki chińskie i szybkie dania typu instant.. Dodatkowo ograniczcie (najlepiej nie tylko w okresie starań o potomstwo!) spożywanie margaryny, potraw smażonych i panierowanych, chipsów, słodyczy, słodkich i gazowanych napojów oraz czerwonego mięsa.
Wpływ diety na płodność potwierdzają badania naukowe. Naukowcy z Harvard School of Public Health przez kilka lat analizowali grupę 18 tyś. kobiet, które w ciągu tego okresu starały się o dziecko. Sposób odżywiania pań, które miały trudności z zajściem w ciążę porównywany był z jadłospisem kobiet, które bez problemu zostały matkami. Wyniki badań pozwoliły na opracowanie istotnych wniosków i określenie optymalnej diety płodności (w USA ukazała się nawet szczegółowo opisująca ją książka – „Fertility Diet”).
Zatem – pora na porządki w lodówce 🙂 Smacznego!